Talo täynnä touhua ja toivoa
Villa Kukkumäki on ensisijaisesti perheen pienempien tarpeisiin suunniteltu lastensuojelun erityisyksikkö käytöshäiriöisille ja psyykkisesti haastaville lapsille Lohjan Kirkniemessä. Kukkumäessä toimii seitsenpaikkainen kotiryhmä 7–17-vuotiaille lapsille. Lapsiryhmä rakentuu sisarusryhmän omaisesti lasten haasteet huomioiden.
Yksikköömme sijoitetuilla lapsilla on haasteita asettua maailmankouluun, arjen rutiineihin ja yhteiskunnan sääntöihin. Aggressiivinen käytös, kouluvaikeudet ja karkailut ovat tyypillisiä oireita Villa Kukkumäkeen sijoitutuilla lapsilla. Lapset saattavat olla myös seksuaalisesti ylivirittyneitä, itsetuhoisia tai heillä voilla kehitysviiveitä.
Kukkumäessä lapset elävät turvallisten arkirutiinien ja luotettavien, esimerkillisten aikuisten ympäröimänä. He käyvät paikallista koulua ja harrastavat yhdessä muiden lasten kanssa. Kuntoutuksesta vastaavat koulutetut kasvatus- ja hoitotyön ammattilaiset, jotka uskovat rakkauden ja rajojen voimaan. Pyrimme ehkäisemään lasten häiriökäyttäytymistä positiivisen palautteen keinoin. Kukkumäessä lapset oppivat ymmärtämään, että elämä on täynnä valintoja. Kaikilla teoilla on syy–seuraussuhteensa. Autamme vanhempia tärkeässä kasvatustehtävässä: ohjaamme ja opastamme lempeästi, mutta myös valvomme tiukasti yhdessä asetettuja rajoja.
Toimintamme ohjaavia arvoja ovat lapsikeskeisyys, ammatillisuus, vaikuttavuus ja läpinäkyvyys. Vahva, suunnitelmallinen omaohjaajatyö ja toiminnallinen kuntoutus ovat hoidon kivijalka. Myös Kukkumäen koirilla on tärkeä, lapsen tunneilmaisua ja läheisyyden tarvetta vahvistava rooli. Lapsen yksilöllisen hoidon lähtökohtana ovat omaohjaajien kanssa käytävät hoito- ja tavoitekeskustelut. Arkeamme rytmittävät koulu ja lasten harrastustoiminta. Myös lapset pääsevät vaikuttamaan yksikön toimintaan.
Vakituinen henkilöstömme on käynyt DDP-Finlandin DDP-koulutuksen (DDP, Dyadic Developmental Psychotherapy®), joka on Dan Hughesin kehittämä vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia. DDP on kehitetty traumaperäisten kiintymyssuhdehäiriöiden hoitoon. Huomio kohdistetaan lapseen tai nuoreen ja häntä hoitavan aikuisen väliseen vuorovaikutussuhteeseen, jonka tarkoitus korjata ja kehittää vuorovaikutusmalleja tunne- ja vuorovaikutussuhteissa. Olemme saaneet erinomaisia tuloksia vuorovaikutteisesta työskentelymallista, jossa pyritään pois sanktiomaisesta kasvatuksesta ja jossa keskitytään keskustelujen kautta vastuuttamiseen ja aikuisen kanssa arjen askareiden tekemiseen.